• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Od lat fabrykanci pragnąc nadążyć za dążeniem wielu ludzi do osiągnięcia szczupłej sylwetki, wpisali na rynek produkty light. Towary tego rodzaju powinny posiadać zniżoną wartość energetyczną o około 30% w związku do tradycyjnych. Mamy w następstwie tego soki light, majonezy i sosy light, serki i jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co może wprawić kogoś w osłupienie. Największym powodzeniem cieszą się pośród konsumentów serki oraz jogurty light, każdemu się wydaje, że jest to zdrowe i zapewni mu należytą sylwetkę. Często okazuje się jednakże, że zdrowa żywność typu chleb na zakwasie pod żadnym pozorem taka zdrowa do końca nie jest. Najistotniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej towaru, czyli wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, lecz w to miejsce należy zastosować wymienniki, jakie nie wydają się już być dorodne. W miejsce cukru mamy w towarze substancje słodzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. Zamiast tłuszczu, w artykule występuje skrobia modyfikowana lub guma ksantanowa, może być także mączka chleba świętojańskiego. W miejsce jaj bądź też mąki, w towarze mieści się błonnik pokarmowy.

Podobne wpisy tematyczne:

Categories: Inne

Comments are closed.